Vilse i placeringsdjungeln

Denni Wiss

Valfrihetens fasa, det finns så mycket att välja på att man inte kan överblicka detta. Hundratalet tandkrämer kan man kanske hantera men det oöverskådliga utbudet rör ju nästan allt, inte minst sparprodukter. Redan din husbank erbjuder mer än man kan svälja och de är sannerligen inte ensamma på marknaden. Pensionärslån, seniorlån, pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar kapitalpensionsförsäkringar, hedgefonder, indexfonder, fond i fondfonder, premieobligationer, aktieobligationer, aktieindexobligation. Man blir trött av att bara läsa namnen på allt som erbjuds. Det är lätt att avstå från att välja. Men att avstå är också ett val, och oftast inte ett klokt val. Det är troligt att det någonstans i denna djungel av sparprodukter finns något som passar dig. Någon produkt som erbjuder den avkastning du vill ha till de kostnader och den risk som du kan acceptera. Men hur hittar du den?

forstoringsglasKan jag lita på banken?

Banken är den förste man går till men hur tillförlitliga är bankens råd? Kommer banken att rekommendera placeringar eller sparprodukter som de inte tjänar pengar på?

Svaret är uppenbart. Banken ska tjäna pengar åt sina ägare. Rådgivningen är bara ett redskap för detta syfte. Ur det perspektivet kan man inte förvänta sig att banken ska bortse från sina egna intressen. Banken kommer att sälja det bästa de har till oss, men det betyder inte att det är det bästa som finns. Du måste vara beredd att leta utanför husbanken. Men hur gör man?

När du konsumerar jämför du priser och kvalitet hos ICA och Coop och spelar ut bilhandlarna mot varandra. Så noggranna som du är då borde du vara när det är frågan om ditt sparkapital också. Så ta kommandot, låt inte banken eller någon annan styra dig. Bestäm dig för vilken avkastning du vill ha och vilka kostnader och risker du kan acceptera och låt någon leverera.

Skaffa en vägvisare i djungeln

Sparformerna är en djungel men bara du vet vart du vill så finns det bra vägvisare. Gör en upphandling, eller ännu hellre, låt någon oberoende och opartisk fackman göra det åt dig. När du låter oberoende placeringsrådgivare och försäkringsförmedlare hjälpa dig, så ställ krav på dem. Be dem ta fram flera förslag och presentera förslagen skriftligt. Förslagen kan bli komplicerade men det är deras uppgift att göra det begripligt. Kan de inte det, avfärda dem. Fråga också hur mycket de själva tjänar på förslagen. Lagen tvingar dem att svara. Får du inget svar, avfärda dem. Du har all rätt i världen att ställa krav. Banker, placeringsrådgivare och försäkringsförmedlare tjänar alla pengar på ditt sparande. Rätt utnyttjade är de värda sina pengar men låt dem jobba för det.

Factum Nordica – För ett rikare liv

Denni Wiss

08- 514 842 40

08- 22 13 30

Comments are closed.

Copyright© 2009 - 2021 Factum Nordica | Design SEO Traffic
preload preload preload